תוויות

יום שני, 18 באוגוסט 2008

סופשבוע של מתכונים נוסטלגים...

מדי שבוע, ההכנות מתחילות כבר מיום שלישי.
אני נעמדת מול ספריית הספרים שלי (בישול ואפייה), ומתחילה לשלוף ספר בכל נושא. לחמים, אפייה, בישולים....
לאחר איסוף כמעט כל הספרייה, אני ניגשת עם הספרים לסלון או למיטה (תלוי מה השעה...).

עכשיו מתחילה העבודה הקשה, מה נכין לשבת הקרובה???

הדילמה די קשה, כי אני חייבת לגוון משבת לשבת, לא יכולה לחזור על אותו מתכון פעמיים , אלא אם עברו להם כמה חודשים טובים ומתכון זה נכנס לקטגוריית הנוסטלגיה...

אז כל הסימונים בספרים כבר לא ממש עוזרים כי בכל שבוע הכל מתחיל מהתחלה...

עם זאת יש את מתכוני הבסיס שמידי שבוע-שבועיים מתחדשים: ממרחים (עגבניות מיובשות, פסטו, פלפלים, טריאקי...)

אז השבוע הגענו לסופשבוע נוסטלגי...
אז מה נבחר? עוגיות אלפחורס של רות אוליבר, ולחם שאור כפרי עגול של סמדר זורע.
בישולים עדיין לא היו ממש, למרות שאוטוטו מתקרב לו שלישי חדש, כי ביקרנו אצל אימי היקרה שדאגה לצייד אותנו במטעמים לשבוע.

(כדי לשמור על זכויות יוצרים, אשתדל לא לרשום מתכון בבלוג שלי במידה והוא נמצא אי שם במקור שלו, במקרה זה אצרף לכן לינק.)

עוגיות אלפחורס
של רות אוליבר מתוך גליון על השולחן מס' 202 :
למראית העין המתכון נראה די קליל, אך כשאתם מחליטים לקרוץ עוגיות בגודל של סנטימטר (כמוני, "חולת הכל במיני") אז תתכוננו לשעה של הדבקת צד לצד עם ריבת חלב עסיסית באמצע.
ומראש אני מזהירה, בליקוקים מסביב, כל פעם שהאצבע מתלכלכת, יש המון המון קלוריות.... ראו הוזהרתם....

המתכון לטעמי מושלם, זה בדיוק המרקם המועדף עלי באלפחורס, המילוי מדהים עם תוספת הנוגט והבצק ממש נמס...

שלב הכנת הבצק:
מקציפים את כל החומרים במיקסר. סבלנות זה אורך כ - 8 דקות!!!





לאחר מנוחה ארוכה במקרר (בימי הקיץ החמים), מתחילים לקרוץ את הבצק ומיד שולחים לתנור...





לאחר 4 נגלות , מתחיל הרגע של המילוי:
מכינים את הקוקוס ואת ריבת החלב העסיסית עם אבקת הנוגט, עורמים את כל העוגיות בערימה ומתחילים במשימה...



וככה נראת הקופסא המלאה:



ועכשיו לדוגמנות כמה על צלחת:





לחם שאור כפרי עגול של סמדר זורע מתוך הספר "על הלחם לבדו"-
לחם כבד במעט (לאוהבי הג'אנר) אבל טעים טעים.....
מרכיבים:
270 גרם שאור



3 כוסות קמח מלא
1-2 כוסות קמח לבן - שטיבל2 (אצלי מספיק 1 כוס + 3 כפות)
1 כף מלח
1 כפית שמרים יבשים
2 כוסות מים

אופן הכנה:
1. הוציאו את השאור שעה עד שעתיים לפני ההכנה מהמקרר. כבר בזמן זה תשימו לב שהשאור מתחיל בפעילות שלו... וזה טוב...

2. הפרישו מהשאור את הכמות הנדרשת.
3. ערבבו בקערה את הקמחים, לאחר שניפיתם אותם (רק כוס אחת מהקמח הלבן) עם השמרים.
4. הוסיפו את השאור וערבבו. תתקבל עיסה די כבדה (אוטוטו המים נכנסים....)
5. העבירו את כל התערובת לקערת המיקסר, או על השיש ללישה ביד.
6. הוסיפו את המים בהדרגה במהלך הלישה.
7. הוסיפו את המלח.
8. במידה והבצק לח מדי הוסיפו קמח לבן במנות של כף כל פעם.
9. ברגע שמתקבל בצק אחיד ומעט דביק המשיכו בלישה כ - 8 דקות במיקסר / 10 דקות ביד.
10. העבירו את הבצק לקערה משומנת וכסו בניילון נצמד להתפחה עד הכפלת כמות , כ - 3 שעות ,ייתכן יותר.

לאחר התפחה ראשונה

לאחר התפחה ראשונה יש ליצור כיכר ולתת לה לתפוח שנית כ - 90 דקות עד להכפלת הכמות.
צורת הכיכר זה עניין של העדפה.
במקרה שלי, אני יצרתי כיכר עגולה ונתתי לה לתפוח בסלסלה מקש המרופדת במגבת מטבח נקייה ומקומחת. כסו את הכיכר בניילון נצמד.

אני לא יודעת אם במקרה של הלחם הזה שיטה זו ממש מוצלחת, כי הבצק לא ממש מחזיק את עצמו ואז מתקבלת לה כיכר נמוכה.
בפעם הבאה נראה לי שאניח בצק זה בתוך תבנית לחם לקבלת כיכר מאורכת.

11. הכניסו את אבן השמוט (במידה ויש לכן) וחממו תנור ל - 220 מעלות. הניחו בתחתית תבנית ריקה.

לאחר שהבצק תפח והתנור הגיע לטמפרטורה הרצויה, שפכו בתוך התבנית הריקה בתנור כוס מים לקבלת אדים בתנור.


הכניסו את הכיכר והשפריצו מעט מים בחלל התנור עם שפריצר, לקבלת קרום פריך.
לאחר 10 דקות הנמיכו את התנור לטמפ' של 220 מעלות ואפו 45-50 דקות.


חכו כשעה לפני שאתם מתפתים ופורסים את הכיכר...





וככה זה נכנס למקפיא...
בתיאבון....


ולסיום רוטב טריאקי, משהו שתמיד טוב שיש במקרר....

מרכיבים:
1 כוס מירין
1 כוס סאקה
4 כפות סוכר
1 כוס רוטב סויה



אופן הכנה:
1. הביאו את המירין והסאקה לרתיחה בסיר קטן.
2. הוסיפו את הסוכר בהדרגה וערבבו בכף מעץ עד שהוא ימס.



3. בשלו את התערובת שעה באש נמוכה.
4. לאחר שעה, הוסיפו סויה ובשלו 30 דקות נוספות.

בדרך למקרר..

בתיאבון לכולן, ונתראה בשבוע הבא עם מתכונים חדשים...